UCLG MEWA ÇEVRE KOMİTESİ

1972 yılında Stockholm’de gerçekleştirilen İnsan Çevresi Konferansı, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen çevre konusundaki ilk büyük konferans olarak, küresel çevre politikalarının gelişimde önemli bir dönüm noktası olmuştur. İnsan faaliyetlerinin ve yaşam alanlarının çevre üzerindeki tahrip edici etkilerinin dile getirildiği Konferans’ta, uluslararası bir çevre hareketinin gerekliliği kabul edilmiştir. Buradan hareketle, 1976 yılında Vancouver’da gerçekleştirilen İnsan Yerleşimleri Konferansı (Habitat I) ile şehirlerdeki ve diğer yaşam alanlarındaki sorunların çözümüne yönelik yeni bir uluslararası planlama ve yönetim vizyonu ortaya konmuştur. Bu doğrultuda 1978 yılında kurulan Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı, dünya nüfusunun üçte ikisinin hala kırsal alanlarda yaşadığı bu dönemde, artan şehirleşme eğiliminin yarattığı sorunlara çözüm üretmek için gerekli olan siyasi ve ekonomik desteği bulamamıştır.

1996 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Habitat II, son yirmi yılda gözle görülür bir şekilde artış gösteren çevresel sorunların etkisini kabul ederek, yeni gündemini “Herkes İçin Yeterli Barınma ve Sürdürülebilir Yaşam Alanları” olarak belirlemiştir. Kentsel, kırsal ve çevresel alanların karşılıklı bağlantıları, mevcut üretim ve tüketim modellerinin sürdürülemezliği ve şehirlerin kalkınmadaki merkezi konumunun kabul edildiği deklarasyon; 2000 yılında kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri ile birlikte, sonraki 15 yıl için belirleyici olacak kalkınma uygulamalarını şekillendirmiştir.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2016 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması ve 2016 yılında gerçekleştirilen Habitat III, küresel iklim değişikliği konusundaki acil hareket ihtiyacının uluslararası düzeydeki en önemli göstergelerinden olmuştur. “Yeni Kentsel Gündem” çerçevesinde toplanan Habitat III Konferansı’nda,  kentsel alanların planlaması, inşası, kalkınması, yönetimi ve gelişimi için gerekli görülen beş temel alan olan; ulusal kent politikaları, kent yasaları ve düzenlemeleri, şehir planlaması, yerel ekonomi ve belediyelerin finansmanı konularında yenilikçi standartlar ve ilkeler kabul edilmiştir.

Özellikle büyük sanayileşmiş ülkelerin Paris İklim Anlaşması’na uyumunun ve ulusal iklim hareketliliklerinin yeterli düzeye ulaşmamış olması, birçok yerel yönetimin ve sivil toplum hareketinin bu konuda liderlik rolünü üstlenmesini sağlamıştır.

Günümüzde Dünya’nın yüzey alanını %2’sini kaplayan şehirler, küresel enerji tüketiminin %78’inden ve küresel sera gazı salınımının %60’ından sorumludur.  2050 yılına kadar dünya nüfusunun %68’ine ev sahipliği yapması beklenen kentlerin küresel iklim değişikliği etrafındaki sorunların ve çözümlerin merkezinde olacağı ortadadır.

Tüm bu rakamlar göstermektedir ki; çevreye ilişkin küresel sorunların çözümünde kent ve kent yönetimleri öncelikli aktörler arasındadır.

UCLG-MEWA Çevre Komitesi olarak amacımız; herkesin eşit, adil ve onurlu bir yaşantı sürebileceği sürdürülebilir, sağlıklı ve kapsayıcı şehirlerin inşasına katkıda bulunmaktır. Komitemiz; iklim değişikliği hakkındaki farkındalığı artırmak, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaştırmak için çalışan paydaşları bir araya getirmek için faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

UCLG-MEWA Çevre Komitesi

Başkan: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi - Türkiye

Eş Başkanlar:  

  1. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi - Türkiye
  2. Dura Belediyesi - Filistin
  3. Filistin Yerel Yönetimler Birliği (APLA) - Filistin
  4. Güzelyurt Belediyesi - KKTC
  5. Saida Belediyesi - Lübnan
Komite Belgeleri

DUYURULAR

 TAZİYE | TERÖR SALDIRISI | İSTANBUL

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) olarak, Teşkilatımızın Genel Sekreterliğinin de yer aldığı İstanbul’da 13 Kasım’da yaşanan ve sivil can kayıplarına sebep olan terör saldırısını lanetliyoruz. UCLG-MEWA, bölgemizdeki istikrar ve güven ortamını tehdit eden her türlü terörist eylemin karşısındadır. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu vesileyle, tüm dünyadan bizlere iyi dilek ve taziye mesajlarını ileten yerel yönetim dostlarımıza da teşekkür ederiz.

 UCLG-MEWA KENTSEL DİRENÇLİLİK EĞİTİMİ, 1-2 KASIM

UCLG-MEWA, UCLG Learning, UNDRR ve ATO tarafından organize edilen “Arap Kentler için Afet Risk Azaltma (ARA) ve Kentsel Dirençlilik Eğitimi” 1-2 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dibba Al Fujaira kentinde gerçekleşecek.

 UCLG-MEWA YÖNETİM KURULU KASIM AYINDA TOPLANACAK

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA)Yönetim Kurulu Toplantısı 23-24 Kasım 2022 tarihlerinde Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecektir.

 6. TAHRAN ALTIN KERPİÇ ÖDÜLÜ DUYURULDU

6. Tahran Altın Kerpiç Ödülü 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde, Tahran'da gerçekleştirilecek. Tahran Belediyesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) işbirliğinde düzenlenen Ödül, “Kentte İnsan Odaklı Kalkınma, Sosyal Dinamizm ve Kültürel İçerme” konularına odaklanacak. Proje girişleri, 7 Ekim'e kadar web sitesinde yapılabilir.

  YENİ MEWA AGORA SAYISI: DESANTRALİZE İŞBİRLİĞİ

UCLG-MEWA’nın yeni dergisi MEWA Agora’nın ikinci sayısı çıktı! Desantralize işbirliğini odağına alan sayıda; MEWA Bölgesi’nde şehirler arası kalkınma iş birliğine değinen Başyazıyı, Durban Üniversitesi’nden Sogen Moodley’nin görüş yazısını, UCLG-MEWA’nın yeni Başkanı Tayseer Abu Sneineh ile röportajı ve desantralize işbirliğine dair 2018 tarihli “Atıksu ve Belediye Su Sistemleri Yönetimi” iyi uygulamasını okuyabilirsiniz.

 İRAN' DA KENTSEL YÖNETIM YAZ OKULU

Tahran Belediyesinin girişimi olan Asya Belediye Başkanları Forumu, Iran’da bulunan Allameh Tabataba’i Üniversitesi ile işbirliği yaparak Kentsel Yönetim konulu birinci yaz okulu programını düzenliyor.

 UCLG-MEWA TOPLUMSAL CİNSİYET GÜNDEMİ İLE GİRNE'DE

UCLG-MEWA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, UCLG-MEWA Kongresi'22 ardından yeni komite başkanlık divanı ile ilk programını düzenleyecek. Program 5 Ağustos 2022'de Girne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirilecek.

 EYLEM ÇAĞRISI: AFGANİSTAN DEPREMİ

UCLG-MEWA, Afganistan'da 21 Haziran'da ülkenin Paktika eyaletini vuran ve binden fazla kişinin ölümüyle ve yaralanmasıyla sonuçlanan deprem kurbanlarının ailelerine derin üzüntüsünü belirtip, acılarını paylaşıyor.

  İRAN AKILLI ŞEHIR FUARI 2022

3-5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 3. Iran Smart City Fuar & Konferansı’na davetlisiniz. İran İçişleri Bakanlığı’nın yardımları ile düzenlenen program, katılımcıların ağlarını geliştirmesi ve “Akıllı Şehir Uygulamaları” konusunda kapasite gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

 TAHRAN KARDEŞ ŞEHİRLER FESTİVALİ

Tahran Belediyesi, kardeş şehirlerini; deneyimlerini paylaşmak ve ortak projeler geliştirmek, çok taraflı işbirliğini teşvik etmek için Tahran'ın Kardeş Şehirler Festivali’ne katılmaya davet ediyor.

TWITTER