KENTLER VE MÜLTECİLERE İLİŞKİN KÜRESEL MUTABAKAT’A KATKILARI ETKİNLİĞİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Göç Küresel Görev Gücü (GTFM), 22 Eylül 2021’de “Kentler ve Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat’a Katkıları” başlıklı çevrim içi bir etkinlik düzenledi. Ortak etkinliğin amacı, mülteci meselesine müdahale konusunda iş birliğini güçlendirmek ve Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat’ı; mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan toplulukların yaşamlarında somut iyileştirmelere dönüştürmek için ihtiyaç duyulan bugüne ve yarına ilişkin taahhütleri, girişimleri ve desteği gözden geçirmekti. Etkinlikte çeşitli kurum ve kuruluşlardan üst düzey katılımcılar, sorunları kentler açısından ele aldı.

Etkinlik, UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz ve UNHCR’nin Korumadan Sorumlu Yüksek Komiser Yardımcısı Gillian Triggs’in açılış konuşmalarıyla başladı. Saiz, Marakeş Deklarasyonu ve Gaziantep Deklarasyonu gibi uluslararası metinlerin yerel düzeyde herkes için eşit haklar fikrinin güçlendirilmesine önemli katkısını vurgularken; Sayın Triggs ise küresel mülteci meselesinin çok taraflı boyutuna değinerek, Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat’ın yalnızca hükümetler ve devletler için değil, aynı zamanda tek bir küresel dayanışma ilkesi çevresinde buluşan yerel yönetimler ve kentlere yönelik olduğunu belirtti. Açılış konuşmalarının ardından, Amman (Ürdün) Belediye Başkanı Yousef Al-Shawarbeh, topluma sonradan katılanların karşılanması ve toplumla bütünleşmesini yerel düzeyde yönetmeye uygun bir ortam yaratmak için yerel, ulusal ve uluslararası aktörlerle ortaklıklar kurmanın önemine odaklanan açılış konuşmasını yaptı.

Durban’dan eThekwini Belediyesi Uluslararası İlişkiler ve Yönetişim İlişkileri Bölüm Başkanı Eric Apelgren (Güney Afrika); Göç Politikaları ve Sao Paulo’dan İnsana Yakışır İşin Teşviki Kıdemli Danışmanı Fabio Ando Filho (Brezilya); Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yunus Kaldırım (Türkiye) ve Bristol Belediye Başkanı’nın İçerme Danışmanı Forward Maisokwadzo’nun (Birleşik Krallık) katkılarıyla, tartışmaya çeşitli pencereler açan yuvarlak masa toplantısı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Danışmanı Şafak Pavey’in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Katılımcılar, kapanış panelindeki tartışma öncesinde, çocuklar ve belgeler, geçim kaynakları, hizmetler (sağlık, eğitim), barınma, içerme ve sosyal dayanışma konularında, daha derinlemesine tartışmalar yapmak ve kentlerinde uygulanan en iyi uygulamaları paylaşmak için farklı tartışma odalarına dağıldılar. Böylece, katılımcılar, doğrudan diğer katılımcıların deneyimlerinden öğrenme fırsatı bulmanın yanı sıra, önemli mesajlar verip önerilerde bulunma fırsatı da buldular. Bu tartışma odaları, hem dünyanın dört bir yanından yerel yönetimler arasında ikili ilişkiler kurmanın hem de belediyelerin karşılaştığı güncel sorunların bir anlık görüntüsünün alınmasının önünü açtı.

Kapanış paneli tartışmasının konuşmacıları arasında, Sultanbeyli Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Başkanı Halil İbrahim Akıncı (İstanbul, Türkiye) ve Victoria Belediye Meclisi Üyesi Sharmarke Dubow (Kanada) yer aldı. Konuşmacılar, tartışma odalarında yürütülen tartışmalardan elde ettikleri önemli noktaları dile getirdiler ve kendi bakış açılarını paylaştılar. Sayın Akıncı, konuyla ilgili en büyük sıkıntının, ev sahibi topluluklarda mültecilere yönelik önyargıların ve yanlış anlamaların olduğuna dikkat çekti. Öte yandan, Bay Dubow, mülteci meselesinin tarafları arasındaki istenmeyen duruma panzehir olarak Ubuntu felsefesini; “insanlar başkaları sayesinde insandır” olarak önerdi. Bu tartışmanın sonunda, tematik tartışmalar sırasında elde edilen kilit mesajlar ve öneriler sunuldu. Bu önemli mesajlar ve öneriler, 14 ve 15 Aralık 2021 tarihinde Cenevre’deki Uluslararası Konferans Merkezi’nde (CICG) yapılacak Üst Düzey Yetkililer Toplantısı’nda (HLOM) da sunulacaktır.

Etkinliğin son bölümünde, Kent Danışmanı Samuel Mabala (Uganda) ve UNHCR Çok Paydaşlı Ortaklıklar - Kentler Kıdemli Memuru Claire Roberts Lamont, geleceğe dönük bir fikir vermesi amacıyla, Afrika kentleri arasında yaşanan insan hareketliliğinin geçmişteki ve şimdiki görünümünü aktardı. Son olarak, UCLG-MEWA Başkanı Mohamed Saadie, liderlerin toplumlarını aydınlatma ve onları doğru yola yönlendirme noktasında sorumluluğu olduğunun altını çizen kapanış konuşmasını yaptı.

DUYURULAR

 TAZİYE | TERÖR SALDIRISI | İSTANBUL

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) olarak, Teşkilatımızın Genel Sekreterliğinin de yer aldığı İstanbul’da 13 Kasım’da yaşanan ve sivil can kayıplarına sebep olan terör saldırısını lanetliyoruz. UCLG-MEWA, bölgemizdeki istikrar ve güven ortamını tehdit eden her türlü terörist eylemin karşısındadır. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu vesileyle, tüm dünyadan bizlere iyi dilek ve taziye mesajlarını ileten yerel yönetim dostlarımıza da teşekkür ederiz.

 UCLG-MEWA KENTSEL DİRENÇLİLİK EĞİTİMİ, 1-2 KASIM

UCLG-MEWA, UCLG Learning, UNDRR ve ATO tarafından organize edilen “Arap Kentler için Afet Risk Azaltma (ARA) ve Kentsel Dirençlilik Eğitimi” 1-2 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dibba Al Fujaira kentinde gerçekleşecek.

 UCLG-MEWA YÖNETİM KURULU KASIM AYINDA TOPLANACAK

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA)Yönetim Kurulu Toplantısı 23-24 Kasım 2022 tarihlerinde Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecektir.

 6. TAHRAN ALTIN KERPİÇ ÖDÜLÜ DUYURULDU

6. Tahran Altın Kerpiç Ödülü 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde, Tahran'da gerçekleştirilecek. Tahran Belediyesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) işbirliğinde düzenlenen Ödül, “Kentte İnsan Odaklı Kalkınma, Sosyal Dinamizm ve Kültürel İçerme” konularına odaklanacak. Proje girişleri, 7 Ekim'e kadar web sitesinde yapılabilir.

  YENİ MEWA AGORA SAYISI: DESANTRALİZE İŞBİRLİĞİ

UCLG-MEWA’nın yeni dergisi MEWA Agora’nın ikinci sayısı çıktı! Desantralize işbirliğini odağına alan sayıda; MEWA Bölgesi’nde şehirler arası kalkınma iş birliğine değinen Başyazıyı, Durban Üniversitesi’nden Sogen Moodley’nin görüş yazısını, UCLG-MEWA’nın yeni Başkanı Tayseer Abu Sneineh ile röportajı ve desantralize işbirliğine dair 2018 tarihli “Atıksu ve Belediye Su Sistemleri Yönetimi” iyi uygulamasını okuyabilirsiniz.

 İRAN' DA KENTSEL YÖNETIM YAZ OKULU

Tahran Belediyesinin girişimi olan Asya Belediye Başkanları Forumu, Iran’da bulunan Allameh Tabataba’i Üniversitesi ile işbirliği yaparak Kentsel Yönetim konulu birinci yaz okulu programını düzenliyor.

 UCLG-MEWA TOPLUMSAL CİNSİYET GÜNDEMİ İLE GİRNE'DE

UCLG-MEWA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, UCLG-MEWA Kongresi'22 ardından yeni komite başkanlık divanı ile ilk programını düzenleyecek. Program 5 Ağustos 2022'de Girne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirilecek.

 EYLEM ÇAĞRISI: AFGANİSTAN DEPREMİ

UCLG-MEWA, Afganistan'da 21 Haziran'da ülkenin Paktika eyaletini vuran ve binden fazla kişinin ölümüyle ve yaralanmasıyla sonuçlanan deprem kurbanlarının ailelerine derin üzüntüsünü belirtip, acılarını paylaşıyor.

  İRAN AKILLI ŞEHIR FUARI 2022

3-5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 3. Iran Smart City Fuar & Konferansı’na davetlisiniz. İran İçişleri Bakanlığı’nın yardımları ile düzenlenen program, katılımcıların ağlarını geliştirmesi ve “Akıllı Şehir Uygulamaları” konusunda kapasite gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

 TAHRAN KARDEŞ ŞEHİRLER FESTİVALİ

Tahran Belediyesi, kardeş şehirlerini; deneyimlerini paylaşmak ve ortak projeler geliştirmek, çok taraflı işbirliğini teşvik etmek için Tahran'ın Kardeş Şehirler Festivali’ne katılmaya davet ediyor.

TWITTER