10. D-8 ZİRVESİ

D-8, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Hükümeti’nin ev sahipliğinde Bangladeş, Mısır, Nijerya, Endonezya, İran, Malezya, Pakistan ve Türkiye’den devlet ve hükümet başkanları ile İslam Kalkınma Bankası Başkanı’nın katılımıyla “Dönüştürücü Bir Dünya İçin İş Birliği: Gençliğin ve Teknolojinin Gücünden Faydalanmak” teması altında 8 Nisan 2021 tarihinde üç yılda bir düzenlediği zirvesini gerçekleştirdi. Türkiye Zirve’de 2017 yılından beri yürüttüğü D-8 dönem başkanlığını Bangladeş’e devretti.

Bangladeş’i tanıtan bir videonun gösterilmesinin ardından, her ne kadar COVID-19 salgını fiziksel olarak gerçekleştirmeye olanak vermese Zirve’yi gerçekleştirme konusundaki kararlılığının altını çizildi ve söz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verildi. Recep Tayyip Erdoğan sözlerine D-8’in kurulmasına öncülük eden Necmettin Erbakan’ı minnetle anarak başladı ve D-8’in gerek üye devletlere gerekse tüm dünyaya adalet, refah ve barış yönünden katkı sunması temennisinde bulundu. COVID-19’un önemli iki gerçeği açığa çıkardığını belirtti: maddi refah tek başına yeterli değildir ve küresel zorlukları aşmak için uluslararası işbirliği olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra, D-8 ülkelerinin kalabalık nüfuslarına, genç nüfus oranlarının yüksekliğine ve bunun günümüz dünyası için önemine dikkat çekti. Hem yenilenebilir enerji ve inovasyona yönelik bir dönüşümün gerekliliğini hem de finansal konularla ilgili risk ve tehditleri işaret ettikten sonra sözlerini Filistin, Arakan (Myanmar), Yemen ve Suriye’den gelen sığınmacılar için dayanışma ve yardım çağrısında bulunarak noktaladı.

Liderler, şu konularda görüş birliğine vardı:

  • Uluslararası işbirliği, hem COVID-19 salgınıyla mücadele -özellikle aşılama konusunda- hem de daha gelişmiş ve daha barışçıl bir dünya için vazgeçilmezdir.
  • Ekonomiyi dijitalleşme ve veri analizi yönlendirmektedir. Bu anlamda, mevcut potansiyeli tam olarak gerçekleştirmek için mali kaynakları mobilize etmek, kararlılık göstermek ve ortaklıklar kurmak gerekmektedir. 

Üye ülkeler Zirve kapsamında On Yıllık 2020-2030 Yol Haritası’nı ve 2021 Dakka Bildirgesi’ni kabul etti. Kuruluş, bu yol haritası ile 2030 Sürdürülebilirlik Gündemi’ni hayata geçirmek için ilgili stratejileri ve eylem programlarını uygulama kapasitesini güçlendirmeyi amaçlamakta. Bildirgede ise üye ülkeler, “terörizm, mezhepçilik ve aşırılık dâhil olmak üzere tüm biçimleri ve tezahürleriyle üye devletlerin ekonomik kalkınmasına ve barış ve refahına yönelik tüm tehditlere karşı mücadele etme kararlılığını” ifade etti.

DUYURULAR

 TAZİYE | TERÖR SALDIRISI | İSTANBUL

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) olarak, Teşkilatımızın Genel Sekreterliğinin de yer aldığı İstanbul’da 13 Kasım’da yaşanan ve sivil can kayıplarına sebep olan terör saldırısını lanetliyoruz. UCLG-MEWA, bölgemizdeki istikrar ve güven ortamını tehdit eden her türlü terörist eylemin karşısındadır. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu vesileyle, tüm dünyadan bizlere iyi dilek ve taziye mesajlarını ileten yerel yönetim dostlarımıza da teşekkür ederiz.

 UCLG-MEWA KENTSEL DİRENÇLİLİK EĞİTİMİ, 1-2 KASIM

UCLG-MEWA, UCLG Learning, UNDRR ve ATO tarafından organize edilen “Arap Kentler için Afet Risk Azaltma (ARA) ve Kentsel Dirençlilik Eğitimi” 1-2 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dibba Al Fujaira kentinde gerçekleşecek.

 UCLG-MEWA YÖNETİM KURULU KASIM AYINDA TOPLANACAK

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA)Yönetim Kurulu Toplantısı 23-24 Kasım 2022 tarihlerinde Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecektir.

 6. TAHRAN ALTIN KERPİÇ ÖDÜLÜ DUYURULDU

6. Tahran Altın Kerpiç Ödülü 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde, Tahran'da gerçekleştirilecek. Tahran Belediyesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) işbirliğinde düzenlenen Ödül, “Kentte İnsan Odaklı Kalkınma, Sosyal Dinamizm ve Kültürel İçerme” konularına odaklanacak. Proje girişleri, 7 Ekim'e kadar web sitesinde yapılabilir.

  YENİ MEWA AGORA SAYISI: DESANTRALİZE İŞBİRLİĞİ

UCLG-MEWA’nın yeni dergisi MEWA Agora’nın ikinci sayısı çıktı! Desantralize işbirliğini odağına alan sayıda; MEWA Bölgesi’nde şehirler arası kalkınma iş birliğine değinen Başyazıyı, Durban Üniversitesi’nden Sogen Moodley’nin görüş yazısını, UCLG-MEWA’nın yeni Başkanı Tayseer Abu Sneineh ile röportajı ve desantralize işbirliğine dair 2018 tarihli “Atıksu ve Belediye Su Sistemleri Yönetimi” iyi uygulamasını okuyabilirsiniz.

 İRAN' DA KENTSEL YÖNETIM YAZ OKULU

Tahran Belediyesinin girişimi olan Asya Belediye Başkanları Forumu, Iran’da bulunan Allameh Tabataba’i Üniversitesi ile işbirliği yaparak Kentsel Yönetim konulu birinci yaz okulu programını düzenliyor.

 UCLG-MEWA TOPLUMSAL CİNSİYET GÜNDEMİ İLE GİRNE'DE

UCLG-MEWA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, UCLG-MEWA Kongresi'22 ardından yeni komite başkanlık divanı ile ilk programını düzenleyecek. Program 5 Ağustos 2022'de Girne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirilecek.

 EYLEM ÇAĞRISI: AFGANİSTAN DEPREMİ

UCLG-MEWA, Afganistan'da 21 Haziran'da ülkenin Paktika eyaletini vuran ve binden fazla kişinin ölümüyle ve yaralanmasıyla sonuçlanan deprem kurbanlarının ailelerine derin üzüntüsünü belirtip, acılarını paylaşıyor.

  İRAN AKILLI ŞEHIR FUARI 2022

3-5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 3. Iran Smart City Fuar & Konferansı’na davetlisiniz. İran İçişleri Bakanlığı’nın yardımları ile düzenlenen program, katılımcıların ağlarını geliştirmesi ve “Akıllı Şehir Uygulamaları” konusunda kapasite gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

 TAHRAN KARDEŞ ŞEHİRLER FESTİVALİ

Tahran Belediyesi, kardeş şehirlerini; deneyimlerini paylaşmak ve ortak projeler geliştirmek, çok taraflı işbirliğini teşvik etmek için Tahran'ın Kardeş Şehirler Festivali’ne katılmaya davet ediyor.

TWITTER