2022 UCLG-MEWA İSTİŞARESİ'NİN ARDINDAN

UCLG-MEWA İstişare Toplantısı, “Bölgesel Sinerjiyi Yeniden Canlandırmak” mottosuyla 15-16 Şubat 2022 tarihlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Kocaeli’de gerçekleştirildi.

Hibrit olarak gerçekleştirilen ve üye yerel yönetimlerden uluslararası kuruluşların temsilcilerine kadar geniş yelpazede katılımcıya ev sahipliği yapan toplantı; UCLG-MEWA’nın işleyişinin ve faaliyetlerinin, Sürdürülebilir Kalkınma gündeminin, Gönüllü Yerel Değerlendirme (VLR) çalışmalarının ele alındığı, verimli bir karşılıklı öğrenme ve tartışma ortamı oluşturdu.

Toplantının ilk gününde Genel Sekreter Mehmet Duman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Başkanlık Özel Oturumu’nda katılımcılar UCLG-MEWA’nın 2022 faaliyetleri ve genel durumu hakkında fikir alışverişinde bulundu. Oturumu takiben Genel Sekreter Mehmet Duman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve UCLG-MEWA Başkanı Mohamed Saadie fiziki olarak açılış konuşmalarını yaparken;  UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, UCLG Eş Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve UCLG Başkanı ve Kazan Belediye Başkanı İlsur Metshin açılış konuşmalarını çevrim içi gerçekleştirerek UCLG-MEWA’nın bölgesel ve küresel önemine vurgu yaptı.

UCLG-MEWA Sekreteryası’nın Gözünden” başlıklı oturumda katılımcılar, UCLG-MEWA’nın komite, iletişim, üyelik faaliyetleri hakkında bilgilendirildikten sonra strateji geliştirme, görünürlük ve bilinirliği arttırma konularında nasıl gelişim sağlanabileceği üzerine fikir alışverişinde bulundular. Günün son oturumu olan “2022’ye Genel Bakış”ta ise katılımcılar, BM SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay’ın moderatörlüğünde UCLG-MEWA’nın yeni dönem stratejik önceliklerini, 2022 yılı çalışma takvimini ve paydaşların 2022 faaliyetlerini ele aldılar.

İkinci Gün: MEWA’da Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi

İstişare Toplantısının ikinci günü Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), VLR’ın öncü kentleri ve bölgedeki yeni girişimlerin tartışıldığı tematik oturumlarla devam etti.

BM Habitat Kentsel Uygulamalar Şube Müdürü Dr. Shipra Narang Suri’nin sürdürülebilir kalkınmanın nasıl ivme kazanacağına yönelik ana tema konuşması ile başlayan toplantı, günün ilk oturumu olan “MEWA Bölgesi’nde Yerel Raporlamanın Öncü Kentleri” oturumuyla devam etti. UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacaci Arıner’in moderatörlüğünde, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Çevre Mühendisi Burkay Köknar, belediyelerinin Gönüllü Yerel Değerlendirme hazırlama ve raporlama süreçlerini detaylı olarak anlattılar.

Bölgedeki yeni VLR girişimlerinin anlatıldığı ikinci oturumda ise Amman Büyükşehir Belediyesi Kentsel Gözlemevi Direktörü Akram Khraisat, Fatih Belediyesi Başkan Danışmanı Çise Kan ve İrbid Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Projeler ve Programlar Birimi Direktörü Reham Jammal, belediyelerinde yürütülen SKA hizalamalarından ve VLR geliştirme çalışmalarından bahsetti.

Günün ve İstişare toplantısının son oturumunda ise BM Habitat, CEMR, UNDP Türkiye, UNDP IICPSD, INGEV, Metropolis, UCLG Avrasya ve OECD’den temsilciler SKA’ların yerelleştirilmesinde ortaklıkların ve iş birliklerinin önemini ele aldılar.

21-25 Şubat’ta Barcelona’da gerçekleşecek UCLG Retreat’in öncesinde bölgesel bir resim çeken ve kilit konuları odağına alan 2022 UCLG-MEWA İstişare Toplantısı; yerel yönetimlerden, STK’lardan ve uluslararası kuruluşlardan temsilcileri bir araya getirerek bölgesel sinerjiyi yeniden canlandırmayı amaçladı.

Toplantı'dan görsellere bu bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

UCLG-MEWA Retreat 2022 - Birinci Gün

UCLG-MEWA Retreat 2022 - İkinci Gün

DUYURULAR

 TAZİYE | TERÖR SALDIRISI | İSTANBUL

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) olarak, Teşkilatımızın Genel Sekreterliğinin de yer aldığı İstanbul’da 13 Kasım’da yaşanan ve sivil can kayıplarına sebep olan terör saldırısını lanetliyoruz. UCLG-MEWA, bölgemizdeki istikrar ve güven ortamını tehdit eden her türlü terörist eylemin karşısındadır. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu vesileyle, tüm dünyadan bizlere iyi dilek ve taziye mesajlarını ileten yerel yönetim dostlarımıza da teşekkür ederiz.

 UCLG-MEWA KENTSEL DİRENÇLİLİK EĞİTİMİ, 1-2 KASIM

UCLG-MEWA, UCLG Learning, UNDRR ve ATO tarafından organize edilen “Arap Kentler için Afet Risk Azaltma (ARA) ve Kentsel Dirençlilik Eğitimi” 1-2 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dibba Al Fujaira kentinde gerçekleşecek.

 UCLG-MEWA YÖNETİM KURULU KASIM AYINDA TOPLANACAK

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA)Yönetim Kurulu Toplantısı 23-24 Kasım 2022 tarihlerinde Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecektir.

 6. TAHRAN ALTIN KERPİÇ ÖDÜLÜ DUYURULDU

6. Tahran Altın Kerpiç Ödülü 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde, Tahran'da gerçekleştirilecek. Tahran Belediyesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) işbirliğinde düzenlenen Ödül, “Kentte İnsan Odaklı Kalkınma, Sosyal Dinamizm ve Kültürel İçerme” konularına odaklanacak. Proje girişleri, 7 Ekim'e kadar web sitesinde yapılabilir.

  YENİ MEWA AGORA SAYISI: DESANTRALİZE İŞBİRLİĞİ

UCLG-MEWA’nın yeni dergisi MEWA Agora’nın ikinci sayısı çıktı! Desantralize işbirliğini odağına alan sayıda; MEWA Bölgesi’nde şehirler arası kalkınma iş birliğine değinen Başyazıyı, Durban Üniversitesi’nden Sogen Moodley’nin görüş yazısını, UCLG-MEWA’nın yeni Başkanı Tayseer Abu Sneineh ile röportajı ve desantralize işbirliğine dair 2018 tarihli “Atıksu ve Belediye Su Sistemleri Yönetimi” iyi uygulamasını okuyabilirsiniz.

 İRAN' DA KENTSEL YÖNETIM YAZ OKULU

Tahran Belediyesinin girişimi olan Asya Belediye Başkanları Forumu, Iran’da bulunan Allameh Tabataba’i Üniversitesi ile işbirliği yaparak Kentsel Yönetim konulu birinci yaz okulu programını düzenliyor.

 UCLG-MEWA TOPLUMSAL CİNSİYET GÜNDEMİ İLE GİRNE'DE

UCLG-MEWA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, UCLG-MEWA Kongresi'22 ardından yeni komite başkanlık divanı ile ilk programını düzenleyecek. Program 5 Ağustos 2022'de Girne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirilecek.

 EYLEM ÇAĞRISI: AFGANİSTAN DEPREMİ

UCLG-MEWA, Afganistan'da 21 Haziran'da ülkenin Paktika eyaletini vuran ve binden fazla kişinin ölümüyle ve yaralanmasıyla sonuçlanan deprem kurbanlarının ailelerine derin üzüntüsünü belirtip, acılarını paylaşıyor.

  İRAN AKILLI ŞEHIR FUARI 2022

3-5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 3. Iran Smart City Fuar & Konferansı’na davetlisiniz. İran İçişleri Bakanlığı’nın yardımları ile düzenlenen program, katılımcıların ağlarını geliştirmesi ve “Akıllı Şehir Uygulamaları” konusunda kapasite gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

 TAHRAN KARDEŞ ŞEHİRLER FESTİVALİ

Tahran Belediyesi, kardeş şehirlerini; deneyimlerini paylaşmak ve ortak projeler geliştirmek, çok taraflı işbirliğini teşvik etmek için Tahran'ın Kardeş Şehirler Festivali’ne katılmaya davet ediyor.

TWITTER