SAHRA ALTI AFRİKA İÇİN AB BÖLGESEL ÇOK YILLI GÖSTERGE PROGRAMI STK-YEREL YÖNETİM İSTİŞARE TOPLANTISI

 

23 Mart 2021’de, Kalkınma Politika Forumu (PFD), AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS) ve Avrupa Komisyonu Uluslararası Ortaklıklar Genel Müdürlüğü (DG INTPA) işbirliğinde Sahra Altı Afrika İçin AB Bölgesel Programı STK-Yerel Yönetim İstişare Toplantısı başlıklı çevrimiçi bir toplantıya ev sahipliği yaptı.  Webinar, hem sivil toplumdan hem de yerel yönetim ortaklarından ve paydaşlardan bilgi toplamayı amaçladı.  Afrika ve Avrupa arasındaki ortaklığın altını çizen bu webinar, programın önceliklerini ve amaçlarını ortaya koymak için de bir fırsat oldu.

Toplantı, DG INTPA Afrika Bölgesel ve Çok Ülkeli Programlar Birimi Başkanı Hans-Christian STAUSBOLL ile başladı. STAUSBOLL, Çok Yıllı Gösterge Programı temelinde öncelikleri ana hatlarıyla özetledi ve düzensiz göçün temel nedenlerine ışık tuttu. Ardından moderatör Marzia PIETRELLI, bölgesel programa dair sorularını konuşmacılara yöneltmeleri için katılımcılara söz verdi.

Toplantı beş ara oturum ile devam etti: Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm ve Ekonomik Bütünleşme, Yatırım ve İstihdam, Barış ve Güvenlik, Yönetişim ve İnsani Gelişme ile Göç ve Hareketlilik. Her tartışma oturumunda dört soru soruldu. Moderatörlüğünü Victoria Garcia Guillen’in yaptığı göç ve hareketlilik konulu oturumun raportörlüğünü UCLG-MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz üstlendi. Salim Korkmaz’ın raporladığı üzere, katılımcıların göç ve hareketlilik ile ilgili AB Girişimleri konusundaki ilk soruya ilişkin yorumları şöyle oldu:

  1. Göçün hukuki temeline daha fazla dikkat edilmelidir ve göç alan ülkeler, göçü kalkınma için bir güç olarak görmelidir.
  2. Kıta genelinde çok fazla göç gerçekleştiği için bölge içi hareketliliğe daha fazla odaklanılmalıdır.
  3. Göç yolları genişletilmelidir.
  4. Hareket halindeki çocukların korunmasına ilişkin politikalar güçlendirilmelidir.
  5. AB dışı ortaklardan kaynak seferberliği ve göç yönetimine daha uzun vadeli destek için finansman kaynakları sağlanmalıdır.
  6. Gençlerin kendi ülkelerinde bir gelecek görmelerini sağlamak için iş olanakları iyileştirilmelidir.
  7. Avrupa dışı göç yolları göz önünde bulundurulmalıdır.
  8. İnsan hakları temelli yaklaşım, insanı merkeze koymanın bir yöntemi olarak uygulanmalıdır.
  9. Yerel yönetimlerin göç yönetimindeki rolü (desantralize işbirliği) vurgulanmalıdır.

Katılımcılar, bu temaya ilişkin AB programının katma değeri, karşılaşılan en büyük zorluklar ve önemli eksikler ile ilgili ikinci soruya yanıt olarak şunları söyledi:

  1. Avrupa’ya giden yasal yollar üzerinde daha fazla çalışılmalıdır.
  2. AB programlarındaki önemli eksikler konusunda, çok ülkeli programlarda tutarlılık eksikliği vardır. Tek ülkeli programlar daha etkili olabilirken, çok ülkeli programlar daha etkili olmayabilir.
  3. Genç girişimcileri desteklemek, göç veren ülkelerde istihdam yaratmayı hızlandırmak için bir zorunluluktur.

Katılımcılar, hem STK’ların/yerel yönetimlerin bu bölgesel/kıtasal girişimleri çerçevesinde sağlayabilecekleri katkılara hem de sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler ile AB arasındaki işbirliğinin avantajlara dair üçüncü soru ile ilgili şu noktaları dile getirdiler:

  1. Göç yönetimi, yerindenlik ilkesine ve desantralize iş birliğine (iki taraflı ve üç taraflı desantralize işbirliği girişimlerine) dayanmalıdır.
  2. Göçün, sınırları aşan kültürlerin melezlenmesindeki rolü vurgulanmalıdır.
  3. Çerçeve Ortaklık Anlaşmaları, STK’lara yardımcı olmaktadır ve sürdürülmelidir.
  4. Sığınmacıların öncü olduğu kuruluşlar, değerli bilgiler sağlayabilir.
  5. Kurumlar arası öğrenme ve farklı paydaşlarla çalışma her zaman bir katma değerdir.
  6. Bu, diaspora kuruluşları da dâhil olmak üzere, daha geniş bir paydaş yelpazesini sistematik bir biçimde işin içine katmaya yardımcı olur.
  7. Farklı bölgelerin farklı gereksinimleri olacağından, STK’ların sınıflandırılması yararlıdır.
  8. STK’larla çalışmak, belirli bir politikayı dikte etmek yerine, girişimlerin yerelde sahiplenilmesini güvence altına alır.

İnsani gelişme yaklaşımı ile ilgili olan dördüncü soru bağlamında, katılımcılar aşağıdaki konulara dikkat çekti ve şunları belirtti:

  1. Yetersiz finansman sorunu.
  2. İnsan hareketliliğinin kalkınma üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin değerlendirmeler, bütüncül yol yaklaşımıyla yapılmalıdır.
  3. Göçmenleri de içine alan kapsayıcı COVID-19 müdahalesinde yerel yönetimlerin önemli rolü vardır.
  4. Gerçek bir fark yaratmak için kısa vadeli ve ileri görüşten yoksun girişimlerden kaçınılmalıdır.
  5. Göç etmeye bile gücü yetmeyen en yoksul kesimlere odaklanılmalıdır.
  6. Kadınlar göçten çok daha fazla etkilendiğinden, göç ve COVID-19 tartışmasına cinsiyet boyutu da dâhil edilmelidir.

Toplantı, Hans-Christian Stausboll’un sunduğu özet ve kapanış konuşmasıyla sona erdi.  Son olarak, Marzia tüm katılımcılara teşekkür etti ve katkılarını yazılı olarak 30 Mart 2021 tarihine kadar gönderebileceklerini ekledi. Cap4Dev’deki etkinlik sayfasına, konu ile ilgili bir şablon yüklenecektir.

DUYURULAR

 TAZİYE | TERÖR SALDIRISI | İSTANBUL

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) olarak, Teşkilatımızın Genel Sekreterliğinin de yer aldığı İstanbul’da 13 Kasım’da yaşanan ve sivil can kayıplarına sebep olan terör saldırısını lanetliyoruz. UCLG-MEWA, bölgemizdeki istikrar ve güven ortamını tehdit eden her türlü terörist eylemin karşısındadır. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu vesileyle, tüm dünyadan bizlere iyi dilek ve taziye mesajlarını ileten yerel yönetim dostlarımıza da teşekkür ederiz.

 UCLG-MEWA KENTSEL DİRENÇLİLİK EĞİTİMİ, 1-2 KASIM

UCLG-MEWA, UCLG Learning, UNDRR ve ATO tarafından organize edilen “Arap Kentler için Afet Risk Azaltma (ARA) ve Kentsel Dirençlilik Eğitimi” 1-2 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dibba Al Fujaira kentinde gerçekleşecek.

 UCLG-MEWA YÖNETİM KURULU KASIM AYINDA TOPLANACAK

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA)Yönetim Kurulu Toplantısı 23-24 Kasım 2022 tarihlerinde Gebze Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecektir.

 6. TAHRAN ALTIN KERPİÇ ÖDÜLÜ DUYURULDU

6. Tahran Altın Kerpiç Ödülü 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde, Tahran'da gerçekleştirilecek. Tahran Belediyesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) işbirliğinde düzenlenen Ödül, “Kentte İnsan Odaklı Kalkınma, Sosyal Dinamizm ve Kültürel İçerme” konularına odaklanacak. Proje girişleri, 7 Ekim'e kadar web sitesinde yapılabilir.

  YENİ MEWA AGORA SAYISI: DESANTRALİZE İŞBİRLİĞİ

UCLG-MEWA’nın yeni dergisi MEWA Agora’nın ikinci sayısı çıktı! Desantralize işbirliğini odağına alan sayıda; MEWA Bölgesi’nde şehirler arası kalkınma iş birliğine değinen Başyazıyı, Durban Üniversitesi’nden Sogen Moodley’nin görüş yazısını, UCLG-MEWA’nın yeni Başkanı Tayseer Abu Sneineh ile röportajı ve desantralize işbirliğine dair 2018 tarihli “Atıksu ve Belediye Su Sistemleri Yönetimi” iyi uygulamasını okuyabilirsiniz.

 İRAN' DA KENTSEL YÖNETIM YAZ OKULU

Tahran Belediyesinin girişimi olan Asya Belediye Başkanları Forumu, Iran’da bulunan Allameh Tabataba’i Üniversitesi ile işbirliği yaparak Kentsel Yönetim konulu birinci yaz okulu programını düzenliyor.

 UCLG-MEWA TOPLUMSAL CİNSİYET GÜNDEMİ İLE GİRNE'DE

UCLG-MEWA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, UCLG-MEWA Kongresi'22 ardından yeni komite başkanlık divanı ile ilk programını düzenleyecek. Program 5 Ağustos 2022'de Girne Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirilecek.

 EYLEM ÇAĞRISI: AFGANİSTAN DEPREMİ

UCLG-MEWA, Afganistan'da 21 Haziran'da ülkenin Paktika eyaletini vuran ve binden fazla kişinin ölümüyle ve yaralanmasıyla sonuçlanan deprem kurbanlarının ailelerine derin üzüntüsünü belirtip, acılarını paylaşıyor.

  İRAN AKILLI ŞEHIR FUARI 2022

3-5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 3. Iran Smart City Fuar & Konferansı’na davetlisiniz. İran İçişleri Bakanlığı’nın yardımları ile düzenlenen program, katılımcıların ağlarını geliştirmesi ve “Akıllı Şehir Uygulamaları” konusunda kapasite gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır.

 TAHRAN KARDEŞ ŞEHİRLER FESTİVALİ

Tahran Belediyesi, kardeş şehirlerini; deneyimlerini paylaşmak ve ortak projeler geliştirmek, çok taraflı işbirliğini teşvik etmek için Tahran'ın Kardeş Şehirler Festivali’ne katılmaya davet ediyor.

TWITTER